Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2010 23:14 - Погромът над тракийските българи е изтребление или геноцид
Автор: magdalenka Категория: История   
Прочетен: 13917 Коментари: 1 Гласове:
3




За  драмата  на  тракийските  българи  мнозина от съвременниците  ни  не  знаят  почти  нищо .Причините за  тази  неосведоменост  са предимно  политически -  нито  една власт  досега  не  прояви  загриженост, нито дори  интерес  към  този  болезнен  проблем. След  като партия  "Атака", която постави  въпроса  на  европейско  ниво, Държавна  агенция  "Архиви" подготви  данни  за  изоставените  или  заграбени имоти  на  българите - бежанци  от  Одринска  Тракия  и  Мала  Азия. 15  млрд.  долара  е  актуализираната  сума  за  обезщетенията  на  тракийските  българи  за  заграбените  им  имоти  в  Турция. Проблемът  обаче  не  се  изчерпва  с  компенсациите. Това, което се е  случило  през  1913г., трябва  да  се  знае, защото  то  не  е  просто  разорение, а  изтреебление, геноцид с българското население. Ето  защо  публикувам  откъси  от  книгата  на  проф. д-р  Делчо Порязов  "Погромът над  тракийските  българи през 1913.Разорение  и  етническо  изтребление", академично издателство  "проф, Марин  Дринов".
 
 Книгата на акад. Любомир Милетич "Разорението на тракийските българи през 1913 г."  за всички поколения е и ще си остане библия за тракийския погром, който по думите на самия Милетич  няма"себе равен в новата ни мъченическа история".
  1.    Какво всъщност е извършено с тракийските българи по време на трагичните събития през 1913? Само разорение или то е било съпроводено и с изтребление, т.е. с фактическо унищожение ? Акад. Любомир Милетич още в предговора на втора страница нарича тези събития "Погром". Очевидно тези двете понятия не се покриват по съдържание. Акад. Милетич по интуиция е чувствал различието. Думата "разорение" съдържа преди всичко икономически елементи. Когато се каже разорение, се подразбира загубване на собственост, на богатство. Изречем ли словото "погром" , съдържанието се разширява,изменя се или най-малкото се допълва и с други съставки. В нашия случай - с политическия елемент унищожаване. Истинската дума, обхващаща съдържанието на трагичните събития през 1913г., описани от акад. Любомир Милетич възниква десетилетие след неговата смърт и я намираме в решенията на ООН - нарекли престъпленията срещу човечеството геноцид.
  2.   Разорението и изтреблението на тракийските българи в Източна Тракия е започнало още когато мастилото по Лондонския мирен договор не е било изстинало. Турската реокупация на Източна Тракия бележи началото си в разгара на Междусъюзническата война. Тя е насочена в три направления: Енос - Дедеагач, Кешан - Одрин и Очорлу, Визенско - Лозенград, Малко Търново. Големи жестокости са извършени в първите две направления. Българските власти, пък и самото население не са вярвали до последния ден, че турската войска ще наруши Лондонския мирен договор. Но в действителност турците още в началото на юли настъпват - "грабят, убиват и опожаряват" - всичко що е българско.
  3.   Това,което е станало от юли до октомври,пише акад. Любомир Милетич, "надминава по ужас най-ужасните масови избивания, на които българщината е била подлагана дори и в историческото Баташко клане" ... убийствата засягат население от двата пола на 17 села и продължават дълго време с най-
  4. сурова безпощадност.
  5.  В самата тактика на Турция планът за реокупация на Тракия е бил съставен още със започването на Междусъюзническата война на 16 юни.В началото на юли турските военни власти вече предприемат съответните действия.Съвсем съзнателно и в съответствие с плана те оставят или по-точно подтикват българското население по-бързо до ожъне и овършее зърнените култури.И след като зърното е в хамбарите, започват  насилствено да прогонват  хората от родните им селища и масово да ги избиват.Паролата е - физическо унищожаване на българите, и то по най-варварски начин.Тактиката е от арсенала на Османската империя: напред- организирани и въоръжени отряди башибозук,и след тях - редовна турска войска. 
  6.   Трагичната история на българското население от Тракия започва със село Булгаркьой.То е било чисто българско, както показва  самото му име и населено преди 300-400 години с българи от Родопския край. В него са живели около 2000 души. Не е имало нито една турска къща.Поради тази причина населението е настоявало при водените предварителни разговори между  България и Турция за проектираната граница Мидия- Енос то да остане от българска страна. И действително е имало съгласие границата да мине на 5 километра източно от селото.Населението е живеело богато,щастливо и е посрещнало с радост вестта, че ще бъде в пределите на България. Но така е било да 1 юли.Радостта секнала на 2 юли когато в селото влезли 120  турски кавалеристи. Една част от селяните усещали какво ги очаква и са избягали в околните гори.Турците събрали оръжието ,което имали хората,и  заедно с реквизирания дребен и едър рогат добитък, приблизително около 20 000-30 000 глави откарали в Кешан. Задължили селяните да пекат хляб и да хранят войниците.Това траяло пет дни.На 7 юли турския военоначалник заповядал да се събере в края на селото,край Байдановия мост,цялото мъжко население,за да им държи реч.Явили се около 350 мъже.Но вместо реч била дадена заповед да се съберат на куп.С залп от заградилите ги турски войници  хората билипокосени.Само 8 души успели да се спасят с бягство.Жените и децата с писъци бягали от селото.
       
  7.     Всички застигнати са били съсечени или                            застреляни 
                 В следващите два дни селото било                          "опустошено,разграбено и опожарено" .Загинали 1100 души.Останалите около 900 души живи,между които само 60 мъже,а другите жени и деца,бели откарани в Кешан.Младите жени и девойки са били пръснати по турските села и потурчени. Така "българското село" (Булгаркьой) било обезбългарено и затрито от земята.Разорение и изтребление едновременно.
 В същите тези дни навлизат и в Одрин.Градът е окупиран от тях на 9 юли.Жертвите тук са българи затворници в  занданите на Одрин - една немалка част от които пленени войници.Смята се,че тук са избити без съд и присъда 521 души българи.
   След като разорили българските села в Кишанско, турските войски се прехвърлили в следващия район на север,-  Узункюприйско.Тук са пострадали почти всички села, в които са живеели българи. Опожарени са селата Чопкьой,Търново,Ерменкьой,Османли и Ново село.В село Търново най-напред са запалили току що построената църква.
  Но най-голямо нещастие сполетяло село Залъф,прочуто със своите вина в цялата империя.Населението не е успяло да се изтегли и тук са избити 687 души.Жестока е била участта и на жителите от село Татарлар.Бягащите хора били настигнати на пет километра от селото и били изклани,по думите на очевидец,успял да се спаси,като животни. Загинали са няколко десетки селяни.
  1.   От района на Узункюпри турските военни части се насочили към Одрин и Свиленград (Мустафа паша).Те навлизат в Свиленград на 10 юли и подпалват източната част.Но когато се разбира,че градът ще остане в България,турците го подпалват отново и този път той изгаря до основи.От къщите няма помен, също тъй и от големите масивни и обществени здания - черквите,училищата,болницата,казармата,джа-миите,големите магазини-всички са изравнени с земята.



Гласувай:
3



1. анонимен - История
11.09.2012 22:50
А преди това е била т. нар. "Одринска епопея". При настъплението на българи и сърби към Одрин е извършвано варварско насилие над мюсюлманите. Останалото живо население се е скрило в крепостта, което спомогнало по-бързо да свърши водата и храната при обсадата. Следва щурм срещу измършавелите турци, превземане на Одрин и нови насилия и избиване на мюсюлманите. Още тогава се е говорело, че турците ще се върнат. И наистина се връщат и отмъщават за част от стореното, което днес е "тракийски геноцид". Почти същото е и в източните части с т.нар. "арменски геноцид".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magdalenka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 21557
Постинги: 2
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031